Ζαγορά

Ανατολικό Πήλιο

Ζαγορά, Πηλίου … Μια λέξη και ένας μύθος μαζί .. Tο θρυλικό αυτό βουνό των Κενταύρων λέγεται ότι κατοικούνταν από μυθικούς θεούς, γνωστοί και ως Κένταυροι. Τα πλάσματα αυτά που από τη μέση και πάνω ήταν άνθρωποι, ενώ από την μέση και κάτω είχαν σώμα αλόγου.

Η Ζαγορά όμως είναι το πιο ιστορικό και μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 450 – 500 μέτρων περίπου και ο πληθυσμός ανέρχεται περίπου στους 2.600 κατοίκους. Από τα παλιά χρόνια η παραγωγή του μεταξιού στην περιοχή και τα γνωστά ΖΑΓΟΡΙΑΝΑ ΚΑΡΑΒΙΑ φεύγανε από την παραλία του Χορευτού, για τα λιμάνια της Ανατολής. Σήμερα, η ενασχόληση, η οικονομία και η κύρια πηγή εσόδων ολόκληρου του τόπου στηρίζεται κυρίως στην καλλιέργεια των μήλων.

Η εμπορία, η διακίνηση των οποίων γίνεται από τον πλέον γνωστό και μεγαλύτερο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς σε αγορές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ζαγορά γίνεται σταθερά με αρκετές σύγχρονες τουριστικές μονάδες να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.

Αυτό που θα σας αποζημιώσει με την επίσκεψη σας είναι ένας μεγάλος περίπατος στους δρόμους και στα «καλντρίμια» - μονοπάτια του χωριού μας. Η επίσκεψη σας στις τέσσερις συνοικίες του χωριού μας θα σας εντυπωσιάσει. Από την πρώτη συνοικία της Αγίας Παρασκευής , την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Γεώργιο μέχρι και τη Μεταμόρφωση (Σωτήρα). Η αρχιτεκτονική και η παλαιότητα τους φημίζονται. Ξεκουραστείτε όμως στις πλακόστρωτες πλατείες του χωριού απολαμβάνοντας ένα καφεδάκι ή ένα παραδοσιακό γλυκό από τον Αγροτουριστικό Γυναικείο μας Συνεταιρισμό. (Μπορείτε να τον βρείτε στην κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου).

Επίσης, θα άξιζε μια επίσκεψη σας στην Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1762 και στα ράφια της φιλοξενεί χειρόγραφα αξίας ανεκτίμητης. Ιδρυτές της ο Ιωάννης Πρίγκος (1725-1789) και ο οικουμενικός Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ’ (1713-1791). Τέλος, το γνωστό από την ιστορία σχολείο του <<Ρήγα Φερραίου>>, το οποίο λειτούργησε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ως κρυφό σχολειό. Στους χώρους του διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα, ο Ρήγας Φερραίος. Την περίοδο του καλοκαιριού θα βρείτε εκθέσεις καλλιτεχνών που θα άξιζε να επισκεφθείτε.